Een dag uit het leven van een DMEC-fotograaf

Ik heb onlangs Anthony Bourdain’s gelezen Keuken vertrouwelijk, een boek over de culinaire onderbuik. Een hoofdstuk beschrijft zijn werkdag als chef-kok, en het was dit dat me inspireerde om een ​​dag schieten op drift vast te leggen.

Ik weet zeker dat veel schrijvers zulke dingen proberen, dus bedank me later dat ik niet geïnspireerd was door James Joyce’s Ulysses in dit geval. Laten we duiken in…

Mijn wekker maakt me om 8.00 uur wakker. Het regent nog steeds. Ik lig een tijdje in bed, nippend aan water en maak in mijn hoofd een plan voor de dag. Het is zondag, wat betekent dat dit mijn vierde dag zal zijn om de Drift Masters European Championship (DMEC) double-header ronde in Riga, Letland, te documenteren. Ik heb de opbouwdag, de oefendag en de derde ronde van het kampioenschap al doorgewerkt. Vandaag zal voor iedereen het moeilijkst zijn.

Bovendien zit het gegarandeerd boordevol actie. De kwalificatie begint om 10.30 uur, waarna alle gevechten van de Top 32 tot de finale binnen slechts vijf uur plaatsvinden. Hierna moet ik nog minstens vier uur naar huis rijden naar een ander land, wat betekent dat het ruim na middernacht zal zijn voordat mijn hoofd weer op een kussen stoot.

dmec-riga-2021-by-wheelsbywovka-28

Terwijl ik mijn tanden poets en de douche aanzet, bekijk ik de dingen die ik de afgelopen dagen niet heb gefotografeerd, maar nog wel moet doen. Ik controleer mijn telefoonmeldingen en, belangrijker nog, de weersvoorspelling. Het ziet ernaar uit dat we de hele dag zonnig weer zullen hebben, wat, hoewel aangenaam, ook zijn eigen uitdagingen met zich meebrengt. Ik krijg een klap van de hitte en heb ook te maken met fel licht op het circuit.

_MG_3422

Gedoucht, kleed ik me aan, trek een lange broek aan volgens de veiligheidsvoorschriften van het circuit, een UV-beschermend shirt met lange mouwen en een pet. Gember zijn betekent wel dat ik vatbaar ben voor zonnebrand door een gouden kleurtje.

Ik draag meestal geen accessoires, de uitzondering op de regel is een polshorloge tijdens evenementen. Omdat ik in het ADHD-spectrum zit, heb ik de neiging om naar de tijd te kijken constant. Na jaren van dit, bedacht ik dat het gemakkelijker is om naar een horloge te kijken dan om elke minuut mijn telefoon uit mijn zak te halen.

dmec-riga-2021-by-wheelsbywovka-70

Ik controleer nogmaals of ik niets in het Airbnb-appartement heb achtergelaten en pak alles in mijn kleine Miata. Op de korte rit naar het nummer luister ik naar enkele van mijn favoriete nummers uit een afspeellijst, omdat ik mijn hersenen niet wil belasten met iets nieuws en onvoorspelbaars. Stabiliteit is nu het sleutelwoord.

Tegen de tijd dat ik het Bikernieki Circuit bereik, zit mijn dag erop. Ik ben een van de eerste mediajongens die arriveert.

dmec-riga-2021-by-wheelsbywovka-31

De vroege ochtenden op elk circuit zijn vredig, bijna rustig.

dmec-riga-2021-by-wheelsbywovka-61

Ik smeer een beetje zonnebrandcrème op mijn gezicht en hals, vul een klein koelflesje met water, pak mijn high-vis vest, perskaart, cameratas en ga op weg naar de paddock. Hier zie ik wat er aan de hand is en zeg ‘hallo’ tegen de zes teams waarvoor ik fotografeer. Ik ben ook benieuwd naar hun feedback over mijn werk van de vorige dag. Vonden ze de foto’s en de bewerkingen leuk? Hebben ze vandaag iets speciaals van me nodig?

dmec-riga-2021-by-wheelsbywovka-83

De training gaat bijna beginnen, dus ik wens iedereen veel succes en loop naar de eerste mediazone.

Mijn maat Anton is hier, net als een andere fotograaf die ik ken, maar wiens naam ik niet weet. Voordat de sessie begint, wisselen we begroetingen en wat praatjes uit.

Iedereen is snel aan het werk. Anton hanteert zijn enorme 600 mm-lens die hij gewoonlijk gebruikt voor het fotograferen van vliegtuigen. Het is de beste tijd om het te gebruiken omdat de grond nog steeds koud is, wat betekent dat er geen hittenevel is om mee te kampen.

_MG_3319

Hier is Conor Shanahan, winnaar van de derde ronde van het DMEC-kampioenschap van 2021, die een perfecte lijn door het uitknippunt trekt. Ik blijf nog een kwartier op deze plek en maak een foto van elke bestuurder die ik wil fotograferen, voordat ik naar een nieuw uitkijkpunt ga.

dmec-riga-2021-by-wheelsbywovka-64

Op mijn tweede locatie van de dag fotografeer ik met mijn vertrouwde 70-200 mm-lens en experimenteer met pannen bij lage sluitertijden. Als ik een scherpe foto maak op 1/40e, zak ik lager naar 1/25e, dan is het 1/10e. Op dit moment ben ik alleen op zoek naar de artistieke kwaliteiten van de opname, niet zozeer naar het onderwerp.

dmec-riga-2021-by-wheelsbywovka-25

Naast mij, mede Speedhunter Jordanië is het opzetten van een externe camera. Ik weet precies welk schot hij zoekt: een tophoek van auto’s die de muur ‘kussen’.

dmec-riga-2021-by-wheelsbywovka-5
dmec-riga-2021-by-wheelsbywovka-94

De praktijk stopt al snel abrupt als gevolg van een enorme olieramp. Fotografen, marshals en iedereen die in de buurt is, helpt mee voordat de zware machines arriveren om de rommel op te ruimen.

dmec-riga-2021-by-wheelsbywovka-59

Het is 10:00 uur en er is nu een pauze van 30 minuten voordat de kwalificatie begint. Ik moet afbeeldingen van mijn camera naar mijn tablet exporteren, ten minste één fatsoenlijke foto vinden van elke bestuurder waarvoor ik de opdracht heb gekregen om te fotograferen, ze bewerken en verzenden. Ondertussen oefenen dansers hun routine net buiten het mediacentrum.

dmec-riga-2021-by-wheelsbywovka-84

Kleinere teams hebben meestal niet zo snel afbeeldingen nodig, ook al zeggen ze dat wel. De topteams zijn verschillend; de meeste hebben sociale media-managers aangewezen die fans bezig houden. Binnen korte tijd zie ik mijn verse foto’s in berichten, op verhalen, in video’s, de boel.

dmec-riga-2021-by-wheelsbywovka-26

Misschien ben ik een beetje hard, maar ik vind de kwalificatie een saai spektakel van elke autosport. En vooral hier, na een zaterdag vol actie. Toch merk ik hoeveel zowel Elias als Johannes Hountondji zijn verbeterd ten opzichte van de vorige dag en ik ben blij dat ze allebei de hoofdshow hebben gehaald.

Het is zenuwslopend als er 23 coureurs zijn die zal niet om de toernooitafel te bereiken.

dmec-riga-2021-by-wheelsbywovka-2

Er is nog een kleine pauze, en als ik geluk heb, heb ik tijd om goed te eten op de locatie. Ze serveren al jaren sjasliek (vleesspiesjes) hier die nooit hetzelfde zijn, een loterij in één woord. Als er geen tijd is voor een echte maaltijd, snack ik op een energiereep die ik bij me heb en drink ik wat water.

Deze keer ga ik naar de tafel.

dmec-riga-2021-by-wheelsbywovka-103

De rijdersparade was vroeger een leuk spektakel, maar de laatste jaren is het een beetje geworden droog. Toch is het een geweldige kans om een ​​of twee portretten te maken.

dmec-riga-2021-by-wheelsbywovka-109

Binnen enkele ogenblikken arriveren de Top 32 tandemruns de een na de ander, en al mijn collega’s van fotografen schieten weg op zoek naar de beste foto. Op dit moment is er nog ruimte om te experimenteren met combinaties waar ik onpartijdig in ben, maar ik moet absoluut geweldige ‘postershots’ maken van mijn coureurs. Ze kunnen de finale halen, of dit kan hun laatste run van het evenement zijn.

dmec-riga-2021-by-wheelsbywovka-34

Er is een korte pauze voor de Top 16, dus ik ren naar de pits om wat actiefoto’s te maken. Dit is misschien wel de slechtste tijd om de chauffeurs te storen; in het beste geval zijn ze gefocust en willen ze niet gestoord worden. Als er iets mis is in hun kamp, ​​dat wil zeggen dat er een probleem is met de auto, kunnen ze woedend zijn. Ik houd afstand en schiet op de teams terwijl ze hun werk doen.

dmec-riga-2021-by-wheelsbywovka-112

Van de Top 16 gaat het rechtstreeks naar de finale. Ik probeer van positie te wisselen voor elke wedstrijdlus, waarbij ik mezelf strategisch plaats zodat het zonlicht het beste tot zijn recht komt. Ik vang de #13 auto van Lauri Heinonen net voordat hij zijn strijd met mede Fin Juha Pöytälaakso verliest. Het is ongelukkig; Ik heb echt genoten van het horen van Lauri’s natuurlijk aangezogen NASCAR-spec R5P7 Dodge V8 op vol geluid.

dmec-riga-2021-by-wheelsbywovka-115

Met mij gaat het tot nu toe goed; een paar van mijn coureurs zijn nog steeds in de competitie, mijn foto’s zien er scherp uit en ik voel me eigenlijk best goed, midden in de zone. Wat er ook komt, mijn vinger ligt op de ontspanknop. Ik wissel cracks uit met vrienden en vind tijd om mee te kletsen Elin over haar volgende dagelijkse chauffeur.

dmec-riga-2021-by-wheelsbywovka-106

Om 20.30 uur hebben we een finale in handen. De zon staat rechts van mij, al laag en achter de bomen, en scheurt zogenaamde tijgerstreepschaduwen op de baan. Het beste scenario is om de voorste auto te vangen die de lichtstraal raakt en de achtervolger in de schaduw achter te laten.

dmec-riga-2021-by-wheelsbywovka-66

Terwijl Piotr Więcek en Benediktas Cirba van positie wisselen, ren ik naar een ander deel van de baan om het belangrijkste shot van de dag vast te leggen. Ik fotografeer vanuit een niet-mediazone (veiligheid is nog steeds een prioriteit) voor deze, omdat geen enkele baancommissaris iets zal zeggen, of zelfs als ze dat doen, nou, de dag is voorbij.

Piotr domineerde de finale en staat nu bovenaan het podium.

_MG_1884 kopie2

Ik ga terug naar mijn auto, maar het is nog geen tijd om naar huis te gaan. Ik exporteer alle foto’s, beoordeel snel de beste van de dag en start Adobe Lightroom om ten minste één betekenisvolle foto te bewerken van elke chauffeur die me heeft betaald om hier te zijn. Bestanden verzonden, ik ben nu klaar om op pad te gaan.

Na een lange en rustige rit met muziek, zingen, met mezelf praten, dit verhaal plannen en uitkijken naar wilde dieren die de weg oversteken, kom ik thuis. Welterusten!

Vladimir Ljadov
Instagram: wielenbywovka
omdat@wheelsbywovka.com
www.wheelsbywovka.com

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

L-K
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart